Raamattubuffet 17.11.2019, opetus

Raamattubuffet sunnuntaisin 12:05 Radio Dein taajuuksilla (ei kesä-, heinä- ja elokuussa) ja koko päivän avaimia.net kanavalla.

Saan opettaa valvomisen sunnuntaina Raamattubuffeessa. Tekstinä on Viisaat ja tyhmät morsiusneidot. Tämä teksti on monille hyvin tuttu ja tuttua on myös siihen uppoutuminen niin, että käydään miettimään eri asioiden merkityksiä syvemmin ja syvemmin.

En tee näin ohjelman opetuksessa. Tahdon tavoitella ensikertalaisen reaktiota kertomukseen. Jeesuksen suulliset kertomukset ovat herättäneet välittömiä ajatuksia kuulijoissaan. Nämä ajatukset ovat syntyneet siinä hetkessä. Toki jokainen kuulija on voinut jäädä pohtimaan kuulemaansa jälkikäteen ja siten käydä vielä ammentamaan lisää ja lisää kuulemastaan. Jumalan sana on voimallista ja siitä riittää ammennettavaa koko elämäksi.

Lamppujen kanssa liikkuvat neidot saivat mieleeni hetken armeijasta. Aloitankin opetuksen kertomalla siitä: “Armeijassa metsäleirillä ryhmänjohtaja näytti meille, miten öljylamppu niistetään. Tällä toimenpiteellä poistetaan lampun sydämestä se osa, joka saa sen savuttamaan. Kokoonnuimme ryhmänjohtajan ympärille ja seurasimme operaatiota. Kaikki alkoi hyvin, mutta sitten tuli eteen haasteita. Lampusta esiin säädetty sydän ei enää suostunutkaan palaamaan alkuperäiseen asentoonsa, sydämen säädin ei toiminutkaan. Seurasimme aikamme ryhmänjohtajan yhä nolommaksi käynyttä esitystä…”

Tekstinä on Matt. 25:1-13, tervetuloa ohjelman pariin!

Lisäys 22.11.2019 – Voit kuunnella ohjelman tästä linkistä

Raamattubuffet 27.10.2019, opetus

Opetan 27.10.2019 Raamattubuffet ohjelmassa. Raamattubuffet lähetetään Radio Dein taajuuksilla sunnuntaisin kello 12:05. Ohjelma on myös kuultavissa avaimia.net sivustolla.

Opetan Vanhan Testamentin lukukappaleesta.

1. Moos. 15: 1–6

Abramille tuli näyssä tämä Herran sana: ”Älä pelkää, Abram. Minä olen sinun kilpesi, ja sinun palkkasi on oleva hyvin suuri.” Abram sanoi: ”Herra, minun Jumalani, mitä sinä minulle antaisit? Olenhan jäänyt lapsettomaksi, ja minun omaisuuteni perii damaskolainen Elieser.” Abram sanoi vielä: ”Ethän ole antanut minulle jälkeläistä, ja siksi palvelijani saa periä minut.” Mutta hänelle tuli tämä Herran sana: ”Ei hän sinua peri, vaan sinut perii sinun oma poikasi.” Ja Herra vei hänet ulos ja sanoi: ”Katso taivaalle ja laske tähdet, jos kykenet ne laskemaan. Yhtä suuri on oleva sinun jälkeläistesi määrä.” Abram uskoi Herran lupaukseen, ja Herra katsoi hänet vanhurskaaksi.

Raamatunkohta haastoi opetusta tehdessä. Voin kyllä jäädä pohtimaan tämän yksittäisen kohdan sisältöä ja sen antamaa ymmärrystä, mutta vielä hyödyllisempää on lukea se asiayhteydessään. Asiayhteydessä lukeminen ja pohtiminen tarkoittaa käytännössä 1. Moos. 12 – 25 lukujen lukemista ja pohtimista. Tälläinen lukumatka kannattaa. Mielellään haluamme Jumalalta “voimasanoja” joilla voimme taas kirmata jatkamaan iloista vipellystämme. Parempaa on kuitenkin pysähtyä ja jäädä katselemaan kaikkea Jumalan sanan ääressä. Näin voimme vahvistua jo ennalta elämän tilanteisiin, kartuttaa viisautta ja ymmärrystä, sekä saada lohdutusta joka ottaa syliin surun kohdatessa. On siis parempi pysähtyä kokemaan Jumalan sanaa, kuin raapaista ohimennen voimaa vaellukseensa.

Tervetuloa ohjelman pariin!

Jälkikirjoitus 28.10.2019

Kuuntele ohjelma tästä linkistä

31.3.2019 Raamattubuffet, Elämän leipä, opetus

Opetin Raamattubuffet ohjelmassa. Olen viimeaikoina pyrkinyt opetuksia valmistaessa toteuttamaan Raamatun äärellä Discovery Bible Stydy, DBS, tapaa. Tässä luetaan Raamatunkohta niin, että osataan kertoa se omin sanoin. Seuraavaksi pohditaan niitä jakeitä, jotka kiinnitti huomion ja niitä jakeita, jotka vaivaavat. Kaiken pohdinnan keskellä katsotaan mitä teksti kertoo Jumalasta ja ihmisestä. Lopuksi käydään kirjaamaan ylös, mitä oppi jakeista ja mitä ne puhuvat omaan elämään. Aina oppiessaan jotain on lopuksi hyvä miettiä, kenelle voisi kaikesta kertoa ja kenties jatkaa hänen kanssaan samankaltaista Raamatun lukemista.

Kun valmistelin opetusta, näin siinä kolme merkittää huomiota. Laajemmin kokemukseni tekstin äärellä voit jakaa kanssani kuuntelemalla alle linkitetyn Raamattubuffet ohjelman.

Tekstin sanoma meille on:
1) Katso ympärillesi ja näe ihmisten tarpeet
2) Ymmärrä Jumalan mahdollisuudet tulla kaiken tämän keskelle
3) Toimi, laita jakoon se mitä on

Joh. 6: 1-15


Jeesus lähti Galileanjärven eli Tiberiaanjärven toiselle puolen. Häntä seurasi suuri väkijoukko, sillä ihmiset olivat nähneet tunnusteot, joita hän teki parantamalla sairaita. Jeesus nousi vuorenrinteelle ja asettui opetuslapsineen sinne istumaan. Juutalaisten pääsiäisjuhla oli lähellä.
Jeesus kohotti katseensa ja näki, että suuri ihmisjoukko oli tulossa. Hän kysyi Filippukselta: ”Mistä voisimme ostaa leipää, että he saisivat syödäkseen?” Tämän hän sanoi koetellakseen Filippusta, sillä hän tiesi kyllä, mitä tekisi. Filippus vastasi: ”Kahdensadan denaarin leivistä ei riittäisi heille edes pientä palaa kullekin.” Silloin eräs opetuslapsi, Simon Pietarin veli Andreas, sanoi Jeesukselle: ”Täällä on poika, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi kalaa. Mutta miten ne riittäisivät noin suurelle joukolle?”
Jeesus sanoi: ”Käskekää kaikkien asettua istumaan.” Rinteellä kasvoi rehevä nurmi, ja ihmiset istuutuivat maahan. Paikalla oli noin viisituhatta miestä. Jeesus otti leivät, kiitti Jumalaa ja jakoi leivät syömään asettuneille. Samoin hän jakoi kalat, ja kaikki saivat niin paljon kuin halusivat. Kun kaikki olivat kylläisiä, Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Kerätkää tähteeksi jääneet palaset, ettei mitään menisi hukkaan.” He tekivät niin, ja viidestä ohraleivästä kertyi vielä kaksitoista täyttä korillista palasia, jotka olivat jääneet syömättä.
Kun ihmiset näkivät, minkä tunnusteon Jeesus teki, he sanoivat: ”Tämä on todella se profeetta, jonka oli määrä tulla maailmaan.” Mutta Jeesus tiesi, että ihmiset aikoivat väkisin tehdä hänestä kuninkaan, ja siksi hän vetäytyi taas vuorelle. Hän meni sinne yksin.

Kuuntele Raamattubuffet 31.3.2019 Joh. 6:1-15, Elämän leipä, Veijo Olli

Kristioppisarjassa jo seitsemän osaa

Kristinoppiopetusarja rakentuu. Tässä linkit seitsemään opetukseen. Koko opetusarja tullee sisältämään kymmenkunta opetusta.

Kristinoppiopetussarjan osat ovat:

Osa 1: Kristinoppi: Uskon yksinkertaisuus
Osa 2: Kristinoppi: Jumalan maailmassa 
Osa 3: Kristinoppi: Synnin turmelukset
Osa 4: Kristinoppi: Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Vapahtaja
Osa 5: Kristinoppi: Pyhä Henki ja Kristuksen seurakunta
Osa 6: Kristinoppi: Sakramentit
Osa 7: Kristinoppi: Uskonelämä

15.3.2019 Muutamia kirjoituksia suuressamukana.fi sivuilla

Tässä viimeaikojen kirjoituksia suuressamukana.fi sivuille. Kirjoitukset liittyvät usein radiojuttuihin, jotka ovat artikkeleista kuultavissa.

8.12.2018 Kasvun kääntöpuoli
17.1.2019 Kuuletko kutsun merten takaa?
4.2.2019 Seuratkaa minun esimerkkiäni
4.3.2019 Ensin näky, sitten itku
15.3.2019 Tiimi toteuttaa näkyä

30.11.2018 Muutamia kirjoituksia suuressamukana.fi sivuilla

Kirjoitan suuressamukana.fi sivustolle juttuja, usein ne liittyvät tekemiini radiojuttuihin ja nostavat niistä joitakin teemoja esille. Listaan tässä viimepäivityksen jälkeiset kirjoitukset. Suosittelen vierailemaan säännöllisesti suuressamukana.fi sivustolla, siellä on paljon monenlaista mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa.

3.9.2018 Lähtisinkö lähetystyöhön?
10.9.2018 Pyhäkoulumateriaali johdattaa todellisen ravinnon lähteelle
15.9.2018 Tarvitsemme hengen ravintoa
17.9.2018 Olet merkittävällä paikalla
1.10.2018 Maahanmuuttajat kaipaavat kristillisiä kokouksia
8.10.2018 Jeesus ystävien keskellä
15.10.2018 Lauma kaipaa paimenta

17.-22.12.2018 Sakramenttien siunaukset, Kristinoppi osa 6

Jatkan Raamattuavain ohjelmassa Kristinopin opetussarjaa. Nyt on vuorossa  osa, joka on otsikoitu Sakramenttien siunaukset. Opetussarja kuultavissa maanantaista perjantaihin avaimia.net kanavalla, sekä Radio Dein taajuuksilla kello 7:05 ja 17:15. Koko opetussarja kuullaan 22.12. Raamattuavain Extrassa kello 8:35 alkaen.

Aiemmat osat ovat:

Osa 1: Kristinoppi: Uskon yksinkertaisuus
Osa 2: Kristinoppi: Jumalan maailmassa 
Osa 3: Kristinoppi: Synnin turmelukset
Osa 4: Kristinoppi: Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Vapahtaja
Osa 5: Kristinoppi: Pyhä Henki ja Kristuksen seurakunta

Viikko 36, 3.-8.9.2018, Raamattuavain opetus

Jatkan Raamattuavain ohjelmassa Kristinopin opetussarjaa. Nyt on vuorossa neljäs osa, joka on otsikoitu Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Vapahtaja. Opetussarja kuultavissa maanantaista-perjantaihin avaimia.net kanavalla, sekä Radio Dein taajuuksilla kello 7:05 ja 17:15. Koko opetussarja kuullaan 8.9. Raamattuavain Extrassa kello 8:35 alkaen.

Aiemmat osat ovat:

Osa 1: Uskon yksinkertaisuus – Raamattuavainopetussarja kristinopin alkeista, Veijo Olli 
Osa 2: Jumalan maailmassa – Raamattuavainopetussarja kristinopin alkeista, Veijo Olli 
Osa 3: Synnin turmelukset, Raamattuavainopetussarja kristinopin alkeista, Veijo Olli 

2.9.2018 Raamattubuffet, Radio Dei, opetus

Kansanlähetyksen Raamattubuffet ohjelma tulee sunnuntaisin kello 12 uutisten jälkeen Radio Dein taajuuksilla. Ohjelma viettää kesätaukoa kesä- heinä- ja elokuun. 2.9.2018 käynnistyy syksykauden ohjelmat ja opetan ohjelmassa.

Teemana on Kiitollisuus ja tekstinä Matt. 11:25-30 joka menee näin:

Tuohon aikaan Jeesus kerran puhkesi puhumaan ja sanoi: “Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä että olet salannut tämän viisailta ja oppineilta mutta ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt. “Kaiken on Isäni antanut minun haltuuni. Poikaa ei tunne kukaan muu kuin Isä eikä Isää kukaan muu kuin Poika ja se, jolle Poika tahtoo hänet ilmoittaa. “Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.”

Lähden opetuksessa liikkeelle maratonin juoksemisesta. Kuten jokaisen, joka opettaa, pitäisi puhua siitä minkä todellakin tuntee. Näin ei ole kuitenkaan sanan varsinaisessa merkityksessä – en ole juossut maratonia. Jeesus kutsuu tekstissä luokseen ottamaan hänen antamansa sopivan ikeen harteille. Kerron opetuksessa omasta maratonista, hengellisestä maratonista, joka päätyi Jeesuksen luo. Voi olla että on muitakin, jotka joka päivä yrittävät juosta pidempään ja nopeampaan kuin Jeesus kutsuu tekemään. Omakohtainen maratoni on muodostunut suureksi kiitollisuuden lähteeksi. Kun epäonnistuessamme päädymme Jeesuksen luo, siitä seuraa voitto.

Ole kuulolla sunnuntaina 2.9.2018 kello 12:03 Radio Dein taajuuksilla, tai kuuntele ohjelma avaimia.net kanavalta.

 

28.8.2018 Muutamia kirjoituksia suuressamukana.fi sivuilla

Kirjoitan suuressamukana.fi sivustolle juttuja, usein ne liittyvät tekemiini radiojuttuihin ja nostavat niistä joitakin teemoja esille. Listaan tässä viimepäivityksen jälkeiset kirjoitukset. Suosittelen vierailemaan säännöllisesti suuressamukana.fi sivustolla, siellä on paljon monenlaista mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa.

18.6.2018 Täyteyttä musiikkiin
25.6.2018 Kirje hyvästä sanomasta!
2.7.2018   Nuorisotyölinjalla tutustutaan omiin lahjoihin
20.8.2018 Jumala kutsuu rakentamaan valtakuntaansa
27.8.2018 Kaksi tehtävää Jumalan valtakunnassa