Vuorotteluvapaalla viisikymppisenä

Pienen viiveen jälkeen tartun tähän otsikkotasolle jumiutuneeseen kirjoitukseen. Palaillan muutama vuosi ajassa taaksepäin. Olin sopinut 3 kuukauden (100 päivän) vuorotteluvapaan ja pääsin aloittamaan sen suunnitelmien mukaan. Yllätykseksi juuri muutamaa viikkoa aiemmin Suomeen julistettiin ensimmäinen korona-sulku. Niinpä pääsin aloittelemaan vapaan hyvin hiljaisissa tunnelmissa. Matkustelu oli pois suljettu ja moneen muuhunkin menoon oli mahdotonta päästä.

Vuorotteluvapaakokemus oli kauttaaltaan positiivinen ja tuntui, että viisikymppisenä sen ajankohta oli napakymppi. Vapaalla huomasi, kuinka kovaa vauhtia oli mennyt töiden keskellä. Hiljentäminen tuntui hyvältä, vaikka koronarajoitukset tuntuivat hiljentävän tahtia liiankin kanssa. Mutta, kiitos koronan, vapaa-ajan vietto suuntautui liikunnan harrastamiseen. Lopputulos kiittää – kohonnut kunto avasi uusia ovia. Nyt 10 kilometrin kävely sujuu kivasti, pyörällä voi heittää 100 kilometrin lenkin. Tämä kunnonkohotus nousee aivan uuteen arvoon kun sijoittaa sen omaan elämäntilanteeseen. Viisikymppiset viettäneenä ymmärtää, että juuri tässä iässä on hyvä kohottaa kuntoa uudelle tasolle. Vuorotteluvapaan kunnonkohotus kantanee vielä vuosienkin jälkeen. Ehkä kuusikymppisenä kuntoremontti olisi jo kovasti työläämpi.

Niin, vuorotteluvapaalle suuntasin minimiaikaa ajatellen. Mutta vapaalla päädyin anomaan sen täyteen maksimiaikaan. Vuorotteluvapaakorvauksilla tuntui hyvin pärjäävän. Lienee tähänkin korona vaikuttanut, sillä sen myötä tuli luovuttua kuntosalin jäsenyydestä, eikä ollut muutenkaan tarjolla mitään rahaa tarvitsevaa harrastamista. Ulkoliikunta kun ei tarvitse kuin reipasta mieltä. No ehkä myös sopivaa vaatetusta, niin sateeseen kuin paisteeseen.

Mitä annettavaa vuorotteluvapaalla on sitten työuralle vapaan jälkeen? Itse koen, että tauko toi mahdollisuuden miettiä ja hakea hieman uutta suuntaa tulevaan. Ilman taukoa on vaikea irrottautua totutusta. Työ vie mukanaan. Vaikka useimmiten vapaan jälkeen jatketaan entisissä tehtävissä, niin silti uskon että tauko tuo niin itselle, kuin työyhteisöllekin mukanaan uutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *