7 miestä ja heidän suuruutensa salaisuus

Olen hidas lukemaan, mutta luen mielelläni kirjoja. Minulla on lukemattomia lukemattomia kirjoja hyllyssä. Ostan monenlaisia kirjoja, erityisesti tykkään lukea pokkarimallisia teoksia, joita voi riepotella matkoillaan kätevästi mukana – kaivaa takataskustaan ja viivähtää hetkeksi kirjan maailmaan.

Nyt eteeni sattui kovakantinen ja massiiviseksi toteutettu pieni (mutta kuitenkin suuri) teos – Eric Metaxas, 7 miestä ja heidän suuruutensa salaisuus.

7-miesta_netti

Kyseisen krjailijan edellisen suomennetun kirjan Bonhoeffer – pastori, marttyyri, näkijä, vakooja – lukeneena ei voinut muuta kuin tarttua teokseen ja alkaa ahmia sisältöä. Alku olikin yllättäen hieman nihkeää, kirjoitustyyliin tottuminen ja itselleen hyvin vieraan henkilön elämänhistorian pikainen läpikäynti ei oikein napannut. Seuraavat kuusi miestä korjasivat tilanteen ja lukukokemus nousi odotettuun tasoon ja myönnettäköön, että ensimmäisenkin elämä lopustapäin alkoi avautua kiinnostaen palamaan siihen.

Nykyään kaikki muuttuu someksi, niinpä seuraavien kuvien kautta palautan mieleen lukukokemuksen aiheuttamia reaktioita.

twiitti3

#iltapala, Eric Metaxas, 7 miestä ja heidän suuruutensa salaisuus #kirja – ehdoton rehellisyys, puhtaus…

Twiitti2

#iltapala, Eric Liddell’in elämä haastaa #kirja 7 miestä ja heidän suuruutensa salaisuus, Eric Metaxas

Twiitti-1

#kirja 7 miestä ja heidän suuruutensa salaisuus, Eric Metaxas – hienoa että tämä on suomennettu, #suosittelen

Harvoin saamme ääntämme ja sanomaamme kuulumaan otsikkoa suuremmin. Kirja on nopea läpileikkaus seitsemän miehen elämämään ja siten jättää paljon kertomatta. Tämä sopii aikaamme – kuka haluaisi lukea seitsemän Bonhoeffer kirjaa tututustuakseen näiden miesten elämään? On hyvä saada tiivistetyt elämänkerrat ja sitten halutessaan jatkaa näiden miesten laajempiin elämänkertateoksiin. Kirjan henkilöistä on myös tehty elokuvia, joiden kautta nykymaailmassa usein jatketaan tai jopa aloitetaan elämänkerrallisen tiedon kerääminen.

Poikkeuksellisesti bloggaan nyt ilman bloggauksen kuuntelumahdollisuutta. Poikkeuksellisesti myös käsittelen teoksen sisältöä. Kirja jätti pohtimaan kaiken hyvän annin jälkeen sitä, että nämä suuret miehet ovat kaikki nyt kuolleita. Heidän elämänsä elää kirjan sivuilla ja siinä miten he Jumalan kanssa matkaa tekivät. Mieleeni tulee se, että eläessään emme elä suurmiehiksi, suurmiehiksi tullaan kuoltuamme. Eläessä meidän on käytävä kohti Jumalaa, vietettävä aikaa Hänen ja Hänen sanansa, Raamatun, parissa niin lukien, rukoillen, kuin eläen sitä todeksi – vain näin saattaa käydä niin, että olemme mukana näiden seitsemän miehen joukossa – joukossa, jossa suuruuden salaisuus on jotain muuta kuin suuruuden saavuttaminen.