Kuusi vuotta YT-potkuista

Kuuntele bloggaus:


Savon Sanomat uutisoi Iisalmelaisen Normetin valtavista YT-neuvotteluista. Tapaan kuntosalilla työkaverin edellisestä työpaikastani. Kuuden vuoden jälkeen en muista heti hänen sukunimeään. Esikoisen syntymäpäivä on käsillä. Palaan ajatuksissani kuuden vuoden taaksiin syntymäpäiväjuhliin.

Minulla oli ja on edelleen rakas vaimo ja viisi lasta. Esikoisellamme oli  tuolloin syntymäpäivät – hän täytti 19 vuotta. Olimme kaikki koolla. olimme asettautumassa pöytään kun puhelimeni soi. Soitto tuli töistä, menin syrjään puhumaan. Työpaikkani YT-neuvottelut olivat päättyneet joitakin päiviä sitten. Olin lomautettuna olin jo huokaissut helpotuksesta koska soittoa ei ollut kuulunut. Nyt se kuitenkin tuli. Hieman vajaat 20 vuotta tuossa yrityksessä päättyisi kuuden kuukauden irtisanomiseen.

Seuraava työtehtäväni oli käydä allekirjoittamassa irtisanomispaperi ja palata seitsemän päivän kuluttua takaisin töihin irtisanomisajaksi.

Muistan raskaan hetken, kun istuimme pöydän ääressä. Minä, luottamusmies ja kaksi työnantajan edustajaa. Nimi paperiin, paperiin joka päättää pitkän työsuhteen vastoin tahtoani. Jotenkin kuitenkin jo tuossa hetkessä käsitin ja koin ettei minulla ole mitään hätää. Minulla on ehjä perhe joka kestää ja pystyy kannattamaan tälläisessä romahduksessa. Usko elävään Jumalaan kannattaa, ja juuri usko oli ohjannut elämää rakentumaan niin että tämä kolahdus pystyttiin ottamaan vastaan.

Kun ajoin takaisin kotiin, autoradiossa Radio Dein taajuudella Juha Tapio lauloi “kelpaat kelle vaan” sanat. Muistan vielä kohdan matkalla kun koin noihin sanoihin Jumalan tarttuvan ja rohkaisevan minua. Ajan edelleenkin usein tuosta samasta kohdasta.

YT-irtisanomiset päättyvät usein työvelvoitteen loppumiseen. Minun kohdalla piti tehdä kaksi kuukautta töitä ja sitten olin vapaa työvelvoitteesta. Työvelvoitteen keskellä sain pitää muutamia vapaapäiviä joiden tarkoitus oli auttaa uudelleen työllistymisessä. Aluksi työvelvoite tuntui kohtuuttomalta, mutta kun viimeiset turhaksi jääneet muistiinpanoni työnsin yrityksen silppuriin, ymmärsin että sain ikäänkuin aikaa siivota itseni pois entisestä. Lopulta olin kiitollinen tästä irtaantumisajasta.

Näihin ajatuksiin nyt sinkouduin. Heräsin aamulla aikaisin tätä miettimään ja kirjoittamaan. Jumala on johdattanut eteenpäin. Elämä ei YT-potkuihin romahtanut, vaikka kipuja joutuikin kokemaan. En ollut yhtään päivää työttömänä, uusi työsopimus tuli uudesta paikassa vastaan jo irtisanomisajan puolivälissä. Nyt kun tapaan vanhoja työkavereita, saan kertoa kiitollisuudesta jota koen saamiini YT-potkuihin. Jumala voi kääntää tappiotkin voitoksi. Luotan Jumalaan.